HOOFDPAGINA      

zondag 19 april 2015

Wie dient welk Belang in de Gezondheidzorg

Door Anthonie Visser.  Huisarts in ruste.
  
In de gezondheidszorg spelen een aantal verschillende belangen een rol, maar niet alle belangen behoren tot een en dezelfde categorie. Laten wij eens inventariseren :

Er is een : Patiënten belang.
                 Individueel Verzekerde belang.
                 Verzekeraars belang                  Artsen belang
                 Algemeen belang

Het Patiënten belang is een levens belang : De patiënt wil in leven blijven en kwaliteit van leven hebben.  
In het ethisch denken is een levensbelang van grotere ernst dan een materieel belang.
Voor een levensbelang wijken vrijwel alle andere belangen.
Ooit heb ik in een trans-Atlantisch vliegtuig  spoedeisende hulp  verleend aan een  van de passagiers.  De eerste vraag van de gezagvoerder was : moeten we landen ? We kunnen nog terug. Voor de gezagvoerder woog het levensbelang van die ene zieke  vrouw zwaarder dan de materiële belangen  van 350 andere passagiers en ook  zwaarder dan het materiële belang van zijn werkgever. 
De praktiserend arts is, in de eerste plaats, de dienaar van het Patiënten belang.

Het individueel Verzekerde belang is een materieel belang : de verzekerde wil goed- koop verzekerd zijn. Maar dit belang verandert van categorie zodra de verzekerde ziek  wordt. De afweging goedkoop / duurkoop speelt hier een rol.

Het Verzekeraars belang is een bij uitstek materieel belang : de verzekeraar wil winst maken en weet dat men voor een levensbelang bereid is tot grote offers. De  commerciële opzet leidt tot reclame campagnes, bijzondere aanbiedingen, groepsverzekeringen tegen lagere tarieven etc. etc. en niet in de laatste plaats tot winstbejag.  
Elke euro die aan deze activiteiten wordt besteed en elke euro dividend wordt                                               onttrokken aan het eigenlijke doel van de ziektekostenverzekering.   In het boekjaar 2014 :  €   1400 000 000.-- !

Het Artsen belang.   Dit belang kent verschillende aspecten. :
De arts als dienaar van het  Patiënten belang dient dit levensbelang belang te laten  prevaleren boven welk  materieel  belang dan ook
Dat kan alleen vanuit een onafhankelijke positie : het zogenoemde Vrije Beroep. De vrije beroepsbeoefenaar is niet onderhorig aan hiërarchieke verhoudingen of aan  een dienstverband. Zelfs de minister kan aan een vrije beroepsbeoefenaar geen  bevelen geven  inzake het medisch handelen.
Een arbeidscontract of een zakelijk contract , met welke instantie dan ook, is niet  verenigbaar met onafhankelijkheid.
Uiteraard heeft een arts een inkomen nodig, maar de koppeling van de honorering aan een ambtelijke loonschaal sluit de mogelijkheid van winstbejag  vrijwel uit.

Het Algemeen belang is een ideëel belang.: het gaat iedereen aan en niemand. Daardoor is het Algemeen belang  het enige belang waaraan, in ethische zin, een  levensbelang nevenschikking en zelfs onderschikking verdraagt.. In tijden van  existentiële nood van de samenleving wijkt een levensbelang voor het algemeen belang. .

Het enige, ethisch aanvaardbare,  instituut dat het algemeen belang kan dienen is het Nutsbedrijf : een Instituut van onvoorwaardelijke Ambtelijke Betrouwbaarheid zonder winst oogmerk  Alleen via een Nutsbedrijf  kan elke euro die bedoeld is voor  gezondheidszorg ook besteed worden aan gezondheidszorg


Dat het levensbelang van een individu nu moet wedijveren met het winstbejag van kapitaal krachtige groeperingen getuigd van een barbaarsheid die zelfs in de duistere middeleeuwen onbestaanbaar was. In die tijd vroegen de hospitalen hooguit een  bijdrage naar draagkracht, zo er al iets gevraagd werd.
Het idee dat aan de zorg voor de zieke mens  kapitalen onttrokken mogen                                worden ten eigen bate  kwam in die tijd in geen mens zijn hersens op.

Omdat de beschikbare middelen in een samenleving nu eenmaal beperkt zijn, zal op praktische gronden in voorkomende gevallen gekort dienen te worden op een levens- belang. Dat is , zowel voor het individu als voor de samenleving, alleen aanvaardbaar als de korting  aan geen enkel winstbejag voordeel biedt.
Daarom dient de ziektekostenverzekering een  NUTSBEDRIJF te zijn.

In het actuele  Nederlandse bestuursmodel bestaat geen aanwijsbare dienaar van  het algemeen belang meer.  Het ziekenfonds is geliquideerd  en zelfs de vrije artsen keuze komt in het gedrang.  
Een arts die zich niet gedwee toont jegens de commerciële verzekeraars kan door deze maatregel  brodeloos  worden gemaakt
De monarchale staat verwijderd zich steeds verder  van het seculiere democratische bestuursmodel.  De koninklijke Nederlandse regering gedraagt zich jaar na jaar steeds dwingender  ten nadelen  van het kiezersvolk.  En dit niet alleen met  betrekking tot de gezondheidszorg.

Door deze trend wordt de keuze voor de republiek steeds urgenter.


Anthonie Visser.  Huisarts in ruste.

3-3-2015 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten